Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos

LEDS-näyttely tuo esille uutta tekniikkaa

11.04.2012

LEDS-näyttely tuo esille 14 erilaista näkemystä ledistä +Studioon, Helsinkiin. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu tila- ja kalustesuunnittelun kandiopiskelijoiden valaisinnäyttelyn prototyypeissä on hyödynnetty uutta led-tekniikkaa.

Näyttelyn pöytä- ja lattiavalaisimet on valmistettu muun muassa massiivipuusta, betonista ja akryylista. Ledin pieni koko, tarkka suunnattavuus ja kestävyys antavat mahdollisuuden ajatella valaisin uudessa valossa.

Valaisimet on toteutettu yhteistyössä Saas Instrumentsin kanssa. Suunnittelua ovat ohjanneet maineikkaat muotoilijat Heikki Ruoho ja Timo Sairi.

Heidi M. Huovisen Kappale-pöytävalaisin koostuu kahdesta alumiinilevystä ja neljästä taitoksesta. Kalle Järvenpään korkeussäädettävässä Oculus-pöytävalaisimessa on tutkittu valon kokonaisheijastusta. Valaisinosa on akryyliä, varsi alumiinia. Mette Kahloksen Topp-lattiavalaisinta voi suunnata hyrrämäisen puujalustan avulla. 

Silja Kantokorpi on Pölkky-valaisimessaan lohkaissut mäntyhalosta palasen ja muuntanut sen led-nauhalla pöytävalaisimeksi. Sara Kokon Kohde-pöytävalaisin vie valaisimen minimalismin ja funtionaalisuuden äärimmilleen. Anne Kärjen Lectiossa on toimiva rakenne ilman monimutkaisia liitoksia. Suuntaa ja korkeutta voi säätää helposti yhdellä kädellä. Lection valaisinosa puuta ja jalka terästä. 

Mikki on kevytrakenteinen valaisin, jonka materiaaleina ovat alumiini ja teräs. Elisa Luodon lattiavalaisimen valokeilaa voi suunnata nivelen avulla. Maija Jantusen Paloma-valaisimen veistoksellinen muoto on saatu aikaan alumiinilevystä taittamalla. Iida Nylundin 2-1 on alumiinivalaisin, joka aukeaa nostamalla ja valaisee led-nauhallaan kirkkaasti. 

Sanna Pietilän Kuu-lattiavalaisin jakaa tilan valoon ja varjoon. Se heijastaa pehmeää kajoa ja suojaa suurella varjollaan. Pyöreä alumiiniheijastin hajottaa pistemäisen ledin ja valaisee epäsuorasti. Raskas betoni ja kevyt alumiini kohtaavat Eevi Saarikosken vakaassa Paasi-lattiavalaisimessa. 

Tiitta Salmenkivi on tutkinut magneetin käyttöä liitoksessa. Tikku-valaisin säätyy monipuolisesti ja soveltuu myös epäsuoraan valaistukseen. Suvi Viitamäen Angle-pöytävalaisimessa karu muotokieli yhdistyy puun orgaaniseen syykuvioon. Kamu on Tiia Viikilän pöytävalaisin, jonka suuntaus on vaivatonta. Pallonmuotoinen valaisinosa on keraaminen ja jalusta terästä.

LEDS-näyttely tuo esille uutta led-tekniikkaa

Näyttely on avoinna 12.–18.4.2012 +Studiossa Pursimiehenkatu 26 C, Helsinki
ti-su klo 12-18

Lisätiedot: Sanna Pietilä, sanna.pietila [at] aalto [dot] fi (sanna.pietila@aalto.fi), 040 770 6870.

Takaisin

Bookmark and Share