Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos
Sydämeni taakka / Burden of My Heart, 2011

Iris Olssonin dokumentti Ruandasta voitti Leipzigin elokuvafestivaaleilla

27.10.2011

Iris Olssonin ja ruandalaisen Yves Niyongabon ohjaama dokumenttielokuva Sydämeni taakka voitti nuorisojuryn palkinnon DOK Leipzig -dokumenttielokuvafestivaaleilla.

Sydämeni taakka (Burden of My Heart, 2011) on Iris Olssonin maisteriopintojen opinnäytetyöelokuva Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselle.

Tuomaristo antoi kiitosta elokuvalle sen arvokkaasta tavasta käsitellä väkivallan ahdistamia ihmisiä. Elokuva näytti toivonpilkahduksen siitä, että anteeksiantaminen voi olla mahdollista, jopa kansanmurhan jälkeen.

Sydämeni taakka liikutti meitä syvästi, ja samalla vei meidät askeleen lähemmäs ihmisiä Ruandassa.”

Sydämeni taakka on poeettinen dokumenttielokuva selviytyjien elämästä. Elokuva koostuu kohtaamisista Ruandassa 16 vuotta kansanmurhan jälkeen, tragedian muistokuukauden aikana huhtikuussa 2010. Jokainen eloonjäänyt kantaa harteillaan elämisen ja menetyksen taakkaa ja on joutunut kehittämään itselleen keinoja selvitä seuraavaan päivään. Elokuva näyttää, mitä ihmisestä on jäljellä, kun hän on läpikäynyt helvetin. Se kysyy, voivatko tällaiset haavat ikinä parantua.

Elokuvan on tuottanut Oy Nordic Film Pool Ltd.

DOK Leipzigissä nähtiin kolme muutakin suomalaista elokuvaa: PV Lehtisen kokeellinen dokumenttielokuva Sielunsieppaaja sekä Sanni Lahtisen animaatio Piirongin piiloissa sekä Anu Kuivalaisen dokumenttielokuva Aranda. Kuivalainen toimii tällä hetkellä Taideteollisessa korkeakoulussa dokumentaarisen elokuvan lehtorina.

DOK Leipzig järjestettiin 17.–23. lokakuuta. Leipzigin elokuvafestivaali järjestettiin tänä vuonna 54. kertaa. Festivaalit keräsivät katsojia ainakin 38 000 henkeä.

Lisätietoja:

saara.toivanen [at] aalto [dot] fi

Takaisin

Bookmark and Share