Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos

Sormina – perinteisen soitinrakennustradition, käyttöliittymätutkimuksen ja ohjelmoinnin yhdistelmä

25.10.2011

Perinteiset soittimet, kuten viulu ja piano, ovat kehittyneet käsi kädessä inhimillisen kulttuurin kanssa. Soitinten pitkä historia osoittaa, että soittimet ovat alun perin lähtöisin käytännön soittotilanteista eivätkä suunnittelijan työpöydältä.

Vuosisatojen ajan ovat lukuiset oivallukset vieneet soitinrakennusta eteenpäin. Suuri osa näistä uutuuksista on kuitenkin unohtunut, ja vain pieni joukko on osoittautunut riittävän kiinnostavaksi muusikoiden keskuudessa. Juhani Räisäsen väitöskirja ehdottaa uudenlaista lähestymistapaa soitinrakennustraditioon.

Räisäsen väitöskirja esittelee uuden soittimen, Sorminan, ja sen suunnitteluprosessin. Soitin nojaa osittain soitinrakennuksen traditioon, mutta mukana on paljon uutta luovaa ja rohkeaa ajattelutapaa. Tutkija perustelee valintojaan historiallisten tosiseikkojen valossa, mutta myös omien kokemustensa kautta muusikkona ja taiteilijana.

Väitöstutkimuksessaan Juhani Räisänen on suunnitellut ja rakentanut uuden kokeellisen sähköisen soittimen. Hän on halunnut saada aikaan vakavasti otettavan soittimen, joka kestää aikaa kuten perinteiset akustisetkin soittimet. Sormina-soitin rakentuu kädessä pidettävästä käyttöliittymästä ja tietokoneessa toimivasta ohjelmistosta, jotka ovat yhdistetty toisiinsa langattomasti. Suunnittelun lähtökohtina ovat olleet mediataiteen, nykymusiikin ja soitinrakennuksen kysymykset.

Räisänen on toiminut monen eri taiteen alalla. Hän aloitti teatterissa, siirtyi sitten muusikoksi ja on nykyään kiinnostunut video- ja äänitaiteen mahdollisuuksista. Sormina-soittimen kanssa Räisänen on esiintynyt vuodesta 2006 lähtien kotimaassa ja ulkomailla. Soittimella tehtyjä ääniteoksia on julkaistu CD-kokoelmassa Muu for Ears. Syyskuussa 2011 Räisänen piti Muu-galleriassa taidenäyttelyn Sorminalla tehdyistä videoteoksista.

Juhani Räisänen on valmistunut filosofian maisteriksi musiikkitieteen laitokselta Helsingin yliopistosta ja on lisäksi opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Taiteen tohtoriksi hän valmistuu Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta.

Filosofian maisteri Juhani Räisäsen väitöskirja Sormina, a new musical instrument tarkastetaan Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa (Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki) perjantaina 4. marraskuuta 2011 kello 12. Vastaväittäjänä toimii professori Todd Winkler, Brown University, Providence, Rhode Island, USA.

Väitöskirja Sormina, a new musical instrument on ilmestynyt syyskuussa 2011 Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun julkaisusarjassa. Tilaukset Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun verkkokirjakauppa: www.taik.fi/kirjakauppa, tiedustelut: books [at] taik [dot] fi


Lisätietoja:

Juhani Räisänen
juhani.raisanen [at] aalto [dot] fi

http://www.sormina.com/

Takaisin

Bookmark and Share