Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos

Sukellus vedenalaiseen hylkyyn ja muita elämyksiä median laitoksen Demo Dayssa

25.05.2012

Perinteeksi muodostuneessa keväisessä Media Demo Day -tapahtumassa luodaan katsaus Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun median laitoksen uusimpiin tuuliin.

Päivän aikana nuorten suunnittelijoiden kehittämät ideat kohtaavat yleisön. Media Labin opiskelijat ja tutkijat esittelivät yhden iltapäivän aikana noin 30 työtä. Muutaman minuutin esittelyissä kerrottiin lyhyesti projektien sisällöistä ja töihin saattoi tutustua myös Media Factoryn uusissa tiloissa.

Simulaatio haaksirikkoutuneesta laivasta

Demo Dayssä esiteltiin monipuolisia ideoita ja sisältöjä digitaalisen median alueella - musiikkisovelluksesta karttapalveluun. Kaikissa töissä oli hyödynnetty nuorten suunnittelijoiden kekseliäisyyttä ja digitaalisen tekniikan luomia mahdollisuuksia.

Yksi päivän esityksistä keskittyi Rediscovering Vrouw Maria -projektiin, joka liittyy Suomen vesillä 1700-luvun lopussa uponneen laivan tarinaan. Vrouw Maria oli hollantilainen kauppalaiva, joka oli matkalla Pietariin kuljettaen arvokasta lastia. Laivan matka kuitenkin päättyi Suomen aluevesille.

Media Labin tutkimusryhmän kehittämän 3D-simulaation avulla käyttäjä pääsee sukeltamaan Vrouw Marian hylyn luokse. Simulaatio vie historiassa taaksepäin ja näyttää laivan monivaiheiset tapahtumat. Simulaation käyttäjä käden liikkeillä ohjaa tutkimusmatkaa hylyllä.

Simulaatioon voi tutustua Suomen Merimuseossa Merikeskus Vellamossa Kotkassa joulukuun alkuun asti. Näyttelyssä kuljetaan St. Mikaelin ja Vrouw Marian mukana 1700-luvun lopun Amsterdamista laivojen haaksirikkoihin ja niiden jälkeisiin tapahtumiin.

Vrouw Marian kannella

Art and Technology edustaa monialaista yhteistyötä

Päivän ohjelmaan kuului myös uuden opintokokonaisuuden esittely.  Tulevana lukuvuonna aloittaa monialainen Art and Technology, joka on suunnattu maisteritutkintoa suorittaville opiskelijoille. Se tuo Aalto-yliopiston opetusohjelmaan mediataiteen ja elektronisen taiteen ensimmäistä kertaa itsenäisinä oppiaineina.

Art and Technology on esimerkki uudesta Aalto-yliopiston sisäisestä monialaisesta yhteistyöstä. Opintokokonaisuuden painopiste on tilallisissa, kehollisissa ja mobiileissa teoksissa ja teoskonsepteissa. Käsiteltäviä aihepiirejä ovat muun muassa vuorovaikutteiset tilalliset installaatiot, kokeelliset käyttöliittymät, päälle puettava elektroniikka sekä ubiikkiteknologia.

Katso lisää verkosta: http://mlab.taik.fi/news/2012/05/21/media-lab-demo-day-23-5-2012-programme-here/

Lue juttu Vrouw Maria -projektista kansainvälisestä julkaisusta: http://www.digitalmeetsculture.net/article/re-discovering-vrouw-maria-virtual-reality-simulation/

Digitaalisen median tutkijoita ja opiskelijoita kouluttava kansainvälinen Media Lab on osa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun median laitosta.

Takaisin

Bookmark and Share