Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos
MoA'12

Mistä on tämän vuoden MoA tehty?

22.05.2012

Uniikkeja painokankaita, veneitä, saunoja, tulevaisuuden räsymattoja ja satelliitteja, muun muassa näistä on tämän kevään MoA tehty.

Koko Aalto-yliopiston laajuiseksi kasvanut Masters of Aalto -tapahtuma (MoA) on käynnissä kesäkuun alkupäiviin asti. Helsingin Jätkäsaaressa voi tutustua tulevaisuuden näyteikkunaan, jossa Aalto-yliopiston vastavalmistuneet esittelevät osaamistaan.

MoAn teemana on: Eilisen tulevaisuus tänään. Aalto-yliopiston vastavalmistuneet katsovat luottavaisesti tulevaan – tulevaisuuden tekijät ovat jo läsnä. Näyttelyn lisäksi MoA kutsuu kävijänsä mukaan yleisötilaisuuksiin, seminaareihin, elokuvanäytöksiin ja työpajoihin.

Taiteen maistereiden monipuolinen kirjo

Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta taiteen maisteriksi valmistuvan Antti Heikki Pesosen elokuva Korsoteoria kertoo Ellistä, varastotyöläisestä, joka ei ole koskaan matkustanut Suomen ulkopuolelle. Hän saa joko risteilyn tai rakkautta. Mutta vain toisen näistä.

Korsoteoria herätti jo keväällä Tampereen elokuvajuhlilla sekä yleisön että tuomariston huomion. Putous-sketsisarjasta tutun Armi Toivasen tähdittämä puolituntinen elokuva voitti muun muassa kotimaisen alle 30-minuuttisten sarjan erikoispalkinnon.

Silvennoinen, kuva: Mikko Raskinen

Ville Johannes Silvennoinen on painokangassuunnittelijana etsinyt erilaisia ratkaisuja uniikin painokankaan valmistamiseen teollisesti, perinteisiä painomenetelmiä käyttäen. Hänen opinnäyte on tehty yhteistyössä Marimekon kanssa.

Työn lähtökohtana ovat olleet Marimekon uusi 12-värinen rotaatiopainokone, Silvennoisen luonnostelumatka lapsuuden mummolan maisemiin ja siellä rakennettu maja. Työn produktio-osan muodostaa sisustuskangaskokoelma, johon kuuluu kolme painokangasmallia: Maja, Varjossa ja Maja varjossa. Kangasmalleista Maja on osa Marimekon syksyn 2012 sisustusmallistoa.

Kesäisiä teemoja mukana suunnittelutyössä

Taiteen maisterin Nikolai Ruolan projektin tavoitteena oli uudistaa ja muotoilla Yamarin-venemalliston pienin venemalli 4110. Suunnittelun tuli täyttää nykypäivän vaatimukset. Veneestä haluttiin kevyempi, halvempi valmistaa, kaupallinen, sekä logistisesti edullinen kuljettaa ja koota. Suunnittelutyön tavoitteena oli parempi ergonomia, käytettävyys ja ajettavuus.

Yamarin-projektissa tutkittavat alueet olivat logistiikka, painopiste, ajettavuus, ergonomia ja käytettävyys. Veneen uusi design edustaa auto- ja veneteollisuudessa yleistynyttä leikkaavaa ja terävää muotokieltä. Projektin yhteistyökumppanina toimii Konekesko Oy Marine.

Florian Ganterin Kanto

Tilasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Florian Ganterin Kanto-puusaunan juuret lepäävät perinteisessä suomalaisessa rantasaunassa, jossa ihminen viettää aikaa lähellä luontoa. Kanto on luonnollinen osa ympäristöään ja se mukautuu osaksi ympäröivää aluetta. Kyseessä on puinen ulkosauna, joka on irrallaan vedestä ja energialähteistä. Saunan lämpö syntyy jatkuvalämmitteisestä puukiukaasta.

Kanto kannustaa yhteisöllisyyteen ja kommunikaatioon saunottaessa. Pyöreän muodon ansiosta saunojat pääsevät näkemään toistensa kasvot nauttiessaan löylyistä. Saunaan mahtuu mukavasti 8-9 saunojaa samanaikaisesti. Puusauna on valmistettu suomalaisista, kestävistä materiaaleista ja yhteistyökumppaneina ovat toimineet Ladenbau Ganter GmbH, Tikkurila Oyj ja IKI-Kiuas Oy.

Tulossa MoAssa

Tiistaina 29. toukokuuta Designing for a Sustainable Future -seminaari tuo yhteen arkkitehdin, muotoilijan ja taiteilijan keskustelemaan näkemyksistään miten luodaan viihtyisä, kestävä ja ekologinen tulevaisuus. Seminaari toteutetaan Hjelt-säätiön ja Aalto-yliopiston yhteistyönä. Seminaari alkaa klo 15.00 ja se on englanninkielinen.

Tutustu muihin mielenkiintoisiin töihin ja tapahtumiin osoitteessa: http://moa.aalto.fi/2012/fi/

MoA'12 on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa ja kuuluu Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden Living+-ohjelmistoon. 
Tervetuloa MoA'12-tapahtumatilaan Helsingin Jätkäsaareen, Rantamakasiini L3/Tyynenmerenkatu 6.

Takaisin

Bookmark and Share