OTHER/CINEMA -elokuvaesitysten sarja jatkuu Kallio Stagella

2017-11-30 18:00:00 2017-11-30 22:00:00 Europe/Helsinki OTHER/CINEMA -elokuvaesitysten sarja jatkuu Kallio Stagella 30.11. näytöksessä esitetään Sahim Omar Kalifan lyhytelokuva “Baghdad Messi” (2012) ja Shawkat Amin Korkin kokopitkän “Memories on Stone” (2014). Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. http://elo.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e7c92db28053dac92d11e7bc27edd64839defbdefb Otakaari 2, 02150, Espoo

30.11. näytöksessä esitetään Sahim Omar Kalifan lyhytelokuva “Baghdad Messi” (2012) ja Shawkat Amin Korkin kokopitkän “Memories on Stone” (2014). Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

30.11.2017 / 18:00 - 22:00

Näytöksen teema on KRG (Kurdistan Regional Government) ja Irak. “Memories on Stone” on tarina lapsuudenystävistä, jotka ohjaavat elokuvan Irakin kurdien kansanmurhasta 1988. Elokuvaa tehdessään he joutuvat riskeeraamaan kaiken, myös oman turvallisuutensa.

“Baghdad Messi” sijoittuu vuoden 2009 Irakiin. 10-vuotias Hamoud rakastaa jalkapalloa ja odottaa Mestarien liigan finaalia, ja Ronaldon ja Messin yhteenottoa. Mutta sitten Hamoudin televisio menee rikki.

Elokuvien jälkeen sarjan kuraattori Erol Mintaş keskustelee ihmisoikeusaktivisti Sahar Jameelin ja rauhanneuvottelija Hussein al-Taeen kanssa.

Irakilainen Sahar Jameel (s. 1986) saapui Suomeen vuonna 2015. Hän työskenteli Irakissa ihmisoikeusjärjestöissä. Suomessa hän on työskennellyt mm. Suomen Punaisen Ristin, Me-säätiön ja Startup Refugees Women -järjestön kanssa. Jameel on myös tehnyt näyttelijän töitä useissa suomalaisissa elokuva- ja teatteriproduktioissa.

Hussein al-Taee (s. 1983) on suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija, joka saapui Suomeen lapsena ja pakolaisena. Hän työskentelee konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) Irak-ohjelman johtajana. Hän on kommentoinut julkisuudessa myös esimerkiksi pakolaiskriisiä, radikalisaatiota ja syrjäytymisen ehkäisyä.

Tapahtumapaikka on Aalto-yliopiston Stage Kallio, entisissä Ryhmäteatterin tiloissa, Pengerkatu 11 A 1. Kipsarin pop-up -kahvila myy tapahtumassa ruokaa ja virvokkeita. 

OTHER/CINEMA on elokuvanäytösten ja keskustelujen sarja, jossa etsitään erilaisia näkökulmia elokuvan toisin katsomiseen aiheiden, teemojen, muotojen mutta myös levityksen näkökulmasta. Sarja kutsuu elokuvantekijöitä, asiantuntijoita ja aktiivisia kansalaisia katsomaan elokuvia, keskustelemaan ja kuuntelemaan toisiaan.

OTHER/CINEMA näytössarjan ensimmäinen kausi on omistettu elokuville ja elokuvantekijöille, jotka katsovat Lähi-itää toisin. Kutsuimme kurdiohjaaja Erol Mintaşin kuratoimaan sarjan, joka luo tilaa keskustelulle ja ylittää kriisikertomukset, “me” ja “toiset” jaottelun. Mintaş (s. 1983) on turkkilainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja, jonka elokuvat ovat saaneet kansainvälistä huomiota ja tunnustusta. Hän osallistuu parhaillaan Perpetuum Mobilen ja HIAP:n järjestämään taiteilijoiden turvaresidenssiohjelmaan Safe Haven Helsinki. Ohjelmaa rahoittaa Helsingin kaupunki.

Tapahtumat järjestää Critical Cinema Lab, taiteellisen ja tekijälähtöisen tutkimuksen laboratorio joka toimii Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella. http://www.criticalcinemalab.com